Šípkový olej

Šípkový olej si vytvoril svoje pevné miesto v kozmetickom priemysle vďaka fenomenálnemu prínosu pre pokožku. Supermodelky a herci sú presvedčení o jeho omladzujúcom účinku. Čo je vlastne šípový olej a odkiaľ pochádza? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

 

0000467

 

Čo je šípkový olej?

Šípkový olej, niekedy označovaný aj ako olej zo šípkových semienok, môže byť získaný z kríkov divokej ruže (Rose moschata, Rosa rubignosa alebo Rosa canina), ktoré rastú v rôznych oblastiach po celom svete, vrátane Európy a Južnej Afriky.

 

Šípkový olej má jemnú drevitú vôňu. Farbu máva červeno-oranžovú, tmavo-zlatú, prípadne svetlo-žltú. Práve farba je ukazovateľom kvality – zlatý alebo červený olej je lisovaný za studena, svetlo-žltý bol spracovaný pri zvýšenej teplote, prípadne z menej kvalitných surovín.

 

Šipky používali po stáročia Egypťania, Mayovia a domorodí Američania, kvôli ich ozdravujúcim účinkom. Indiány z Chile poznali výnimočné vlastnosti tejto rastliny a jej oleja a používali ich v rámci starostlivosti o pleť a vlasy.

 

Šípky môžu byť použité na liečbu rán a zápalov. Výskumníci v Nemecku a Dánsku zistili, že šípky môžu skutočne zmierniť reumatoidnú artritídu a zlepšiť mobilitu o 20 až 25%.

 

V súčasnej dobe sa pridáva šípkový olej predovšetkým do kozmetických výrobkov, ako sú hydratačné krémy, šampóny a iné prípravky na pokožku a vlasy.

 

Zloženie šípkového oleja

Šípkový olej obsahuje kvantum živín, vrátane vitamínov A, B,C, E, K, esenciálnych mastných kyselín (linolová, linoleová a kyselina olejová), kyselinu stearovú, kyselinu palmitovú, karotenoidy, flavonoidy, draslík, železo, vápnik a horčík.

 

Výhody používania šípkového oleja

  • Podporuje zdravú a pružnú pokožku. Preto je často obsiahnutý vo výrobkoch pre starostlivosť o pleť. Obnovuje pokožku a pomáha bojovať s príznakmi starnutia.

  • Vyživuje suché vlasy a zabraňuje tvorbe lupín. Vmasírujte si šípkový olej do vlasov a nechajte jednu hodinu pôsobiť a potom vlasy umyte.

  • Udržuje zdravé nechty. Šípkový olej hydratuje a zosilňuje suché a krehké nechty.

  • Hojí popápeliny a odstraňuje jazvy. Šípkový olej môže prispieť k rýchlejšiemu hojeniu rán a popálenín pri zachovaní hydratovanej pokožky. Taktiež pomáha znížiť výskyt strií, stareckých škvŕn na pokožke, jaziev a hyper-pigmentáciu.

  • Zmierňuje spáleniny od slnka. Aplikácia šípkového oleja na spálenú oblasť pokožky pôsobí upokojujúco a znižuje zápal.

     

grazer-rosehip-syrup-031

 

Ako funguje šípkový olej?

Čím sa odlišuje šípkový olej od ostatných esenciálnych olejov? V možstve vitamínu A, ktorý sa viaže na kožné bunky, drží ich pohromade. Tým odplaví nečistoty a spevňuje pokožku, čo jej dáva mladistvý vzhľad.

 

Esenciálne mastné kyseliny majú tiež podobný účinok – viažu kožné bunky pohromade vďaka čomu vyzerá pleť mladšia a pružnejšia.

Šípkový olej sa absorbuje najlepšie cez pokožku a preto je ideálne ho použiť ako:

  • kondicionér – pridajte ho do svojho obľúbeného šampóna alebo priamo vmasírujte do pokožky medzi vlasy a nechajte pokojne celú noc pôsobiť.

  • Hydratačný krém – jemne vmasírujte 2-3 kvapky šípkového oleja na umytú tvár 2-krát denne (ráno a večer).

  • Masážny olej – zamiešajte šípkový olej do vášho masážneho oleja a bežne používajte.

  • Liečba ochorení kože – postihnutú oblasť natierajte šípkovým olejom.

 

Postarajte sa aby bol šípkový olej precízne vmasírovaný do pokožky. Má veľmi jemnú konzistenciu a je ľahší ako ostatné minerálne oleje a preto je absorbovaný rýchlo a nenechá póry upchaté.

 

Jeden z ideálnych olejov s ktorými môžete skombinovať šípkový olej je kokosový, prípadne olivový olej.

 

RosehipOil_Beautybyimpulse_5-1024x786

 

Šípkový olej kúpite aj v našom eshope.

 

Článok bol prevzatý a preložený z webstránky http://articles.mercola.com

 

 

Prevádzkovateľ webu OnBoard spol., s.r.o., ako správca osobných údajov, spracováva na tomto webe súbory cookies pre zlepšovanie prostredia webových stránok, na analytické účely a pre cielenú reklamu. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. VIAC INFORMÁCIÍ