Účinné látky v kozmetike Dr. Entner

Kyselina hyalurónová

Súčasťou väčšiny našich prípravkov Dr.ENTNER je čistá kyselina hyalurónová (HA).
Kyselina hyalurónová spolu s ďalšími glykózaminoglykánu a kolagénom tvorí dôležitú zložku mechanizmu znovuobnovenie poškodenej pokožky a je základným kameňom pri tvorbe kožných buniek. Kyselina hyalurónová je prírodná makromolekulárna látka zo skupiny polysacharidov. Hyaluronová kyselina obsahuje dve stavebné jednotky, kyselinu glukurónovú a acetylovaný glukosamín, ktoré sa pravidelne striedajú a tvoria dlhý lineárny reťazec, ktorý po svojej dĺžke obsahuje obrovské množstvo voľných karboxyterminálne, skupín kyslo reagujúcich, silne viažucich vodu. Od dĺžky tohto reťazca je závislá jej schopnosť prenikať kožu (reťazca s menším počtom molekúl) a kožu chrániť (reťazca s vyšším počtom molekúl).

- Môže viazať množstvo vody zodpovedajúce viac ako 4000-násobku jej vlastnej váhy. Je to síce vlastnosť veľmi významná a v prírode jedinečná, 
avšak nie jediná.

- Kyselina hyaluronová má výrazný regeneračný účinok, je veľmi dobre znášaná a pri jej použití sa nevyskytujú sa žiadne vedľajšie účinky či alergické reakcie.

-Svojimi vlastnosťami zásadne pôsobí na stimuláciu a rast nových buniek, obmedzuje tvorbu vrások a výrazne zjemňuje pokožku. Pleť znovu získa mladistvý vzhľad.

-Pôsobí tiež pozitívne na akné, dermatitídy a na hojenie rán.

- Kozmetické prípravky mnohých firiem tiež obsahujú kyselinu hyalurónovú. Jej množstvo je však v týchto prípravkoch nízke. Väčšina našich preparátov obsahuje vysokú koncentráciu tejto kyseliny a tým je zaručený aj jej intenzívnejší účinok a vysoká kvalita.


Squalén
V posledných niekoľkých rokoch objavila aj moderné kozmetika squalene, zvlášť keď sa preukázali jeho antioxidačné a protirakovinové účinky. Squalen sa svojou chemickou štruktúrou veľmi podobá ľudskému kožnému mazu je veľmi účinný u mnohých kožných ochorení. V štúdii publikovanej v roku 2006 v International Journal of Cancer sa ukázalo, že squalen aplikovaný na kožu myší veľmi efektívne chráni kožu pred vznikom nádorov.
Žraloky sú známe svojou imunitou proti rakovine a predpokladá sa, že práve vysoká hladina Squalen je príčinou tejto imunity. Tiež Squalen obsiahnutý v olivovom oleji je považovaný za príčinu nízkeho výskytu rakoviny v stredomorskej oblasti (Journal of Cancer Epidemiology 1997).
Sú tiež preukázané jeho výrazné antioxidačné vlastnosti nielen na koži, ale tiež v potravinách
(Pharmacological Research / September 2004).
Skvalén je prírodná organická zlúčenina. Jedná sa o uhľovodík a triterpény, medziprodukt syntézy cholesterolu (prekurzorov biosyntézy triterpénoch), ktorá bola prvýkrát izolovaná z pečene žraloka (Squalus), ale dnes sa získava aj z iných zdrojov, napríklad z olivového oleja alebo laskavcových semienok.
Produkty Dr. Entner obsahujúci skvalén: Korektívna Anti - Aging maska, Fruit Acid Cream 10%, SOS ošetrenie celulitídy, DCX očný krém, Hyaluronic sérum sa skvalénom, Vitamín C + Sérum 10% Antioxidant, Anti-Aging krém

 

Koenzým Q10 (Ubidekarenon či Ubichinon) 
Koenzým Q10 dosiahol svetového významu pre svoje mimoriadne účinky, ktoré preukázali mnohé štúdie. Priaznivci koenzýmu Q10 mimo iného založili odbornú spoločnosť s názvom International Coenzyme Q10 Association a súčasne vznikla nové lekárska (alebo skôr vedecká) špecializácia, ktorú jej stúpenci nazvali mitochondriálna medicína.


Q10 je známy relatívne dlho. Objavený bol v roku 1957, do povedomia širokej odbornej verejnosti však vstúpil až v roku 1978, kedy za jeho výskum dostal Angličan Peter Mitchell Nobelovu cenu. V súčasnosti je Q10 látkou, o ktorej význame má laická verejnosť stále väčšie povedomie. Názov ubichinon vychádza zo slova "ubiquitous", čo znamená hojný, pretože je možné ho nájsť prakticky vo všetkých tkanivách ľudského tela.

Koenzým je v podstate zlúčenina, ktorú potrebujú enzýmy ako akýsi "štartér" svoje aktivity. Q10 takto pôsobí v mitochondriách. Mitochondrie sú vlastne malé vnútrobunkové elektrárne, ktoré spaľujú živiny a vytvára tak za prístupu kyslíka energiu. Hovorí sa tomu "bunkové dýchanie". Ak niečo v reťazi reakcií využívajúcich kyslík nefunguje, vyvstane pre celý organizmus zásadný problém.

Koenzým Q10 ako veľmi silný antioxidant predstavuje významnú ochrannú zložkou kože. Tak ako vplyvom starnutia ubúda v koži kyselina hyaluronová, znižuje sa aj hladina ubichinónu. Ubichinon pritom slúži v koži nielen ako potentní antioxidant, ale tiež podstatne zvyšuje hladinu kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za

elasticitu a pružnosť kože. Vzhľadom na pomerne malej molekulovej váhe preniká za pomoci kys. Hyaluronovej veľmi dobre cez kožnú bariéru a významne sa tak podieľa na omladenie kože a vyhladenie vrások.

Produkty Dr. Entner obsahujúce Koenzým Q10: Korektívna Anti - Aging maska, Anti-aging cream.

Kyselina kojová
Kyselín kojová je produkovaná niektorými druhmi húbšpeciálne potom hubou Aspergillus OryzeaBola objavená v Japonsku v roku 1989. V Japonsku sa tejto hube bežne hovorí kojiPoužíva sa ako v potravinárskom ako aj v priemysle kozmetickomkde je hlavne využívaná na zosvetlenie kože a odstraňovanie pigmentových škvŕnKyselina kojová zosvetľuje pokožku potláčaním enzýmu tyrozínuktorý spúšťa tvorbu melanínu (kožného farbiva). Kyselina kojová je obsiahnutá v rade kozmetických produktov vrátane mydielgélov a krémovDokonca sa pridáva aj do zubných pástZosvetľuje či odstraňuje pehypečeňové (starecké) škvrnytehotenské a hormonálna hyperpigmentácia (melazma) alebo nerovnomerne opálenú pleť v tvári.

Produkty Dr. Entner obsahujúce kyselinu kojováExfoliačný gél 7.5s kyselinou kojováMedvedica lekárska s kyselinou kojová


Pseudoalteromonas
 Ferment
 Extract
Pseudoalteromonas je druh baktérii, z ktorých najdôležitejšie pre kozmetiku sa nazýva Pseudomonas anctartica. Jej hlavným obsahom je peptid, ktorý je derivátom proteín a obsahuje tri aminokyseliny: GLICINI, histidín a lyzín. Je používaná v celej rade anti-aging preparátov, zvlášť potom v kozmetických pre jej schopnosť regenerovať a chrániť kožu. Navyše zrýchľuje hojenie rán, zvyšuje množstvo kolagénu a elastínu v pokožke a zvyšuje jej hydratáciu. Laboratórne štúdie ukazujú 128% zvýšenie kolagénu I počas 15dní, 80% zvýšenie kolagénu IV a 30% zvýšenie elastínu.

Štúdie na dobrovoľníkoch potom pri použití krémov s vyšším obsahom Pseudomonas preukázala 50-60% redukciu vrások okolo očí a 45% zvýšenie hydratácie pleti v porovnaní s krémami, ktoré túto substanciu neobsahujú.

Pseudoalteromonas Ferment Extract je považovaný za veľmi bezpečný, nedráždi pokožku, je hypoalergénny a nemá žiadne vedľajšie účinky.

Produkty Dr. Entner obsahujúce Pseudoalteromonas Ferment Extract: Korektívna Anti - Aging maska, Kolagénové sérum proti vráska

Eriobotrya japonica
Eriobotrya japonica je trvalo zelená rastlina rastúca ako veľké kríky alebo malé stromy s oválnou korunou, krátkym kmeňom a drevitými novými vetvamiStromy môžu dorastať do výšky až 10mväčšinou sú ale menšie 3-4mListy  veľké-10-25cm dlhétuhékožovitého charakteru sa zubatými okrajmi.
V čínskej medicíne sa využíva v mnohých preparátovV kozmetike potom ako veľmi dobré a účinné prírodné zvlhčovadlo.
Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindljaponská mišpule

Produkty Dr. Entner obsahujúce Eriobotrya japonicaPleťová voda s výťažkom oleja planých ruží

Rosaceae Juss- ružovité
Pochádza z juhovýchodnej Číny. V Japonsku sa po stáročia pestuje ako (zimný) ovocie. Japonsko je dokonca najväčším producentom tejto požívatiny obsahujúce v plodoch značné percento vitamínu C a pektínu. Tiež južná Európa a severná Afrika túto drevinu pozná, pestuje sa v mnohých krajinách Stredozemia vrátane Blízkeho východu, rovnako v Austrálii či na Bermudách, kde sa plody bežne používajú na výrobu marmelády. Pomenovanie v sinojaponské oblasti sú rôzne, ale väčšinou súvisí s tým, že sa listy majú podobať korpusu tradičných hudobných nástrojov, tak čínske Pipe či japonskej biwě, čo sú brnkacie strunové inštrumenty blízkej európskym.

Ružový olej obsahuje viac ako 70% nesaturovaných mastných kyselín a to hlavne kyselinu linoleovú. 
Mastné kyseliny hrajú veľmi dôležitú úlohu v regenerácii kožných buniek a hojenie poškodených tkanív. Ukazuje sa tiež, že ružový olej spomaľuje starnutie kože a veľmi výrazne ovplyvňuje hojenie jaziev, zlepšuje ich farbu (hyperpigmetnaci, červenanie), zabraňuje tvorbe keloidov a je výborným hojivým prostriedkom pri popálenín či iných poškodeniach kože a pokožky. Pozitívne ovplyvňuje kožné zmeny spôsobené slnečným žiarením alebo hojenie kože po rádioterapii.

Mrlík čílsky (Chenopodium quinoa)
Mrlík čílsky čiže quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Jest jednoročná 2 m vysoká bylina vonkajškom veľmi podobná merlíku bielemu (Chenopodium album L.), ktorý u nás rastie hojne ako burina na poliach.
Drobné, zelenkavé5četné kvietky  nahloučeny do hustýchlatovitých kvetenstvo a dospievajú v mechúriky objaté vytrvalým kalichomktoré obsahujú po jedinom sploštenom semene.
Quinoa je stará kultúrna juhoamerická rastlinaV Peru a Čile ju pestovali dávno pred objavením Ameriky a to aj v takých vysokých poloháchkde iné obiliny už sa nedaríV Mexiku a vo väčšine štátov juhoamerických  quinoa pre poľné hospodárstvo asi taký významaký majú pre naše krajiny obilie a zemiaky.

Quinoový olej

Je veľmi zaujímavý nový olej s vynikajúcimi antioxidačnými účinkami. Kvalitný olej sa získava presováním zastudena, je veľmi bohatý na esenciálne mastné kyseliny a je silným antioxidantom. Má vynikajúcu emolientní a hydratačné vlastnosti a v poslednej dobe sa čoraz častejšie objavuje v luxusnej kozmetike. Pre vysokú koncentráciu L-tokoferolu a špeciálne K-tokoferolu je význačným zdrojom prírodného vitamínu E. Má veľmi jemnú až hodvábnu štruktúru a je vynikajúci ako prísada do luxusných pleťových sér a krémov. Pre svoj veľmi vysoký obsah L-lyzínu je tiež pridávam do liečivých mastí a pôsobí silne hojivo u ekzémov, dermatitíd a oparov.

Vlastnosti:

- Má vysoké regeneračné vlastnosti spôsobené nenasýtenými mastnými kyselinami.
- Zvyšuje lokálne prekrvenie pokožky a tým urýchľuje jej regeneráciu.
- Vysoký obsah vitamínu E pozitívne ovplyvňuje kvalitu kože a podstatne zlepšuje hojenie u ekzémov a dermatitíd.
- Môže byť požitý do produktov po opaľovaní či na opálenú kožu.

Odporúčané množstvo v produktoch: 1 - 5
%

Medvedica lekárska - Arctostaphylos uva-ursi - Bearberry
Medvedica lekárska je v mnohom podobná s našou brusnicou. Obsahuje glykozid arbutín, ktorý má antimikrobiálne účinky. Používa sa predovšetkým pri zápaloch močových ciest. Niekedy je doporučovaná aj pri zápaloch obličiek, ale pri tomto je vhodná konzultácia s ošetrujúcim lekárom.
Porasty medvedica nájdeme v tzv. Chaparral, významnom biotope západnej Severnej Ameriky. Rozšírenie siaha od južnej Britskej Kolumbii v Kanade, cez štát Washington do Nového Mexika v USA, a všade po celom severnom a strednom Mexiku.
Tri druhy medvedica - medvedica alpská (Arctostaphylos alpina), Arctostaphylos rubra a medvedica lekárska (Arctostaphylos uva-ursi) - sú prispôsobené arktickému a subarktické klímy a na Severnej pologuli sú rozšírené v Severnej Amerike, Ázii a Európe. V SR rastie iba medvedica lekárska (Arctostaphylos uva-ursi), v Rakúsku a na slovenskom ale aj medvedica alpská (Arctostaphylos alpina), tu nájdeme aj v Alpách a v Belianskych Tatrách. Neobvyklá spoločenstvá medvedica sa nachádza na Hood Mountain, v Sonoma County, Kalifornii, kde stojí trpasličí les.
V strednej Európe sa začala používať ako liečivá rastlina od 18. storočia. Aj dnes sa niektoré druhy používajú v domácom liečiteľstve. Na účely domáceho liečiteľstva sa zbiera list, možno ho zbierať celoročne.
V SR prirodzene rastúcej medvedica lekárska (Arctostaphylos uva-ursi) patrí k silne ohrozeným druhom a je chránená aj zákonom. Chránená je aj na slovenskom, v Nemecku a Švajčiarsku.
Medvedica lekárska, používaná u nás v domácom liečiteľstve, obsahuje glykozid arbutín a jej dlhodobé používanie ako liečivé rastliny nie je vhodné, pôsobí zhubne na pečeňové tkanivo. Pri predávkovaní môže spôsobiť poškodenie pečene a glykozúrii.
Účinok medvedice lekárskej je možné odvodzovať od v nej obsiahnuté látky- arbutín a hydrochinónu. Arbutín používaný zvonka chráni kožu pred voľnými radikálmi a hydrochinón ovplyvňuje tvorbu pigmentu. Arbutín sa metabolizuje na hydrochinón a cukor. Je veľmi účinný, ale nemá vedľajšie účinky ako sám hydrochinon- nie je toxický, nemá nepríjemnú vôňu a je hypoalergénny.

Chondrus crispus
Chondrus crispus, známym pod menom írsky mach alebo Kartagenský mach je druhom červených chalúh, ktoré rastú vo veľkom množstve na skalnatom pobreží atlantického oceánu Európy a Severnej Ameriky. Čerstvé sú mäkké až chrupavkovité, farba je rôzna od žltej po temne purpurovú až purpurovo hnedú. Základné substancií týchto chalúh je polysacharid Carrageenan, ktorého obsah dosahuje v priemere 55%. Ďalej obsahujú ca 10% bielkovín a 15% minerálov. Je dokázané, že minerály, stopové prvky a proteíny sú nevyhnutné pre krásu pleti aj správnu funkciu celého tela. Morské riasy sú jedinečným rezervoárom týchto elementov, červené morské chaluhy sú tiež veľmi bohaté na jód a síru. Sú schopné viazať vodu v množstve 20tich až 100-násobku svojej váhy. V kozmetike sa používa ako veľmi výživné zvlhčovadlo a tonizátor pleti.
Táto malá červená morská chaluha obsahuje fytokoloidy, ktorých pôsobenie je podobné mucopolysacharidům. Je bohatá na vitamíny B1, B2, B5, C a PP. Chondrus crispus kombinovaný s proteínmi vytvára ochranný film a má kozmeticky zvlhčujúce a zvláčňujúce účinky.
Produkty Dr. Entner obsahujúce Chondrus crispus: Pleťová voda s výťažkom oleja planých ruží, Medvedica lekárska s kyselinou kojová, Kolagénové sérum proti vráskam, HGF omladzujúce sérum

 

 

Prevádzkovateľ webu OnBoard spol., s.r.o., ako správca osobných údajov, spracováva na tomto webe súbory cookies pre zlepšovanie prostredia webových stránok, na analytické účely a pre cielenú reklamu. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. VIAC INFORMÁCIÍ